+90 (312) 212 71 53 info@gemosaglik.com.tr
Nebulizatör Nedir

Nebulizatör Nedir

Nebulizatör Nedir? Nasıl Kullanılır?

Solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan nebulizatör, sıvı şekilde bulunan ilaçları hastanın soluyabilir parçacıklar haline getirir. Sıvı haldeki ilaçlar cihazdaki basınçlı hava etkisiyle buhar hale getirilir. Böylece ilaçlar akciğere kadar inerek solunum yolları rahatlar. Bu işleme nebulizasyon adı verilir.

Nebulizatör için özel olarak üretilmiş nebül adı verilen ilaçlar bulunur.

Solunum Yolu Tedavisi Türleri

Solunum yolu rahatsızlıkları için nebulizatör dışında farklı tedavi yöntemleri bulunur. Ancak inhalasyon yoluyla ilaçlar akciğerlere daha iyi ulaştırılır. Böylece alınan doz ve dağılım minimum düzeyde tutulabilir.

Nebulizatör Kimler Kullanır?

Nebulizatör, solunum yolu hastaları tarafından kullanılır. Küçük çocuklar başta olmak üzere, astım hastaları, koah hastaları gibi nefes almakta problem yaşayanların tedavi aracıdır.

Bütün dünyada erişkin ve çocukların solunum sistemi hastalıklarının acil tedavisinde kullanımı oldukça yaygındır.

İdeal Nebulizasyon Nasıl Olmalıdır?

Nebulizasyondan çıkan ilacın yüksek seviyede olması gerekir. Nebulizasyon süresi kısa olmalıdır. Bu esnada çıkan damlacıkların boyutu küçük çapta olmalıdır. Yani nebulatör damlacıkları küçük çapta oluşturmalıdır.

Nebulazatörden çıkan ilacın akciğerlere dağılması önemlidir. Bu dağılımı etkileyen faktörlerin başında cihaz yapısı, ilaç türü ve hasta gelir. İyi bir nebulazatör ilacı mümkün olduğu kadar kısa sürede (5-10 dk) akciğerlere ulaştırmalıdır. Yani ideal bir nebulazatör yüksek ilaç çıkışını kısa sürede gerçekleştirmeli ve bu esnada küçük çapta damlacıklar oluşturmalıdır.

Nebülizasyon Tedavisinin Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir ?

Her tedavide olduğu gibi bu tedavide de hem avantaj hem de dezavantaj bulunur. Tek başına kullanılabilir olması, iki ilacın kombine edilebilmesi, yüksek dozda ilacın kolayca verilebilir olması, uykuda kullanım kolaylığı avantajlarının başında gelir. Ayrıca içinde herhangi farklı bir etken madde bulunmadığı için kötü bir tadı bulunmaz. İlacın uzun dönemde dağılması hastaya ve vücuduna zarar vermez. Ayrıca nebülazatörlerin güçlü bir plasebo etkisi taşıması en önemli özelliğidir.

Dezavantajları ise yaşa bağlı olarak hastanın nebulazatöre bağlı kalması, doğru ekipman gerektirmesi, bakterilerin etkileşimine olanak sağlaması, eski modellerin kullanışsız olması başta gelir.

Nebülizatör Nasıl Kullanılmalıdır?

Nebulizatörün doğru kullanımı etkin bir tedavi sağlar. Bu yüzde hastanın yüz maskesi ya da ağızlık kullanması gerekir. Çocuk hastalar maskeyi yaşına uygun seçmelidir. Ellerin temiz ve dezenfekte edilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Sonrasında maske, ilaç haznesi ve cihaz hortumları birbirleriyle birleştirilir. Birleştirilen parçalar cihazın buhar çıkış yerine takılır. Tavsiye edilen miktarda ilaç hazneye boşaltılır. Maske hastanın yüzüne tam oturacak şekilde yerleştirilir. Oturur pozisyonda olan hastaya maske takıldıktan sonra cihaz çalıştırılır. İşlem bittikten sonra cihaz kapatılır. Hastanın yüzü yıkanır.

Popüler Makaleler

Sosyal Medya

image