+90 (312) 212 71 53 info@gemosaglik.com.tr
Oksijen Konsantratörü Nedir

Oksijen Konsantratörü Nedir

Oksijen Konsantratörü Nedir? Ne İşe Yarar?

Oksijen Konsantratörü, İsveçli kimyager Carl Wilhelm Scheele tarafından 1772 yılında keşfedilmiştir. İlk oksijen kullanımı ise 1885 yılında New York’ta pnömoni tedavisinde Dr. George Holtzapple tarafından yapılmıştır.

Temiz oksijen için 1917 yılında oksijen maskesi aparatı tasarlandı ve Birinci Dünya Savaşı sırasında askerlere oksijen vererek tedavilerinde yardımcı olması sağlandı. Bu, aynı zamanda oksijen maskesi aparatını geliştiren John Scott Haldane’in fikriydi. İsveçli Haldane, insan vücudu ve gazların doğası hakkında birçok önemli keşfe yol açmış önemli bir bilim insanı ve doktordur.

Oksijen Konsantratörü Ne İşe Yarar?

Oksijen Konsantratörü ne işe yarar peki? Günümüzde medikal malzemeler arasında en önemlilerden birisi olan konsantratör, zaman zaman oksijen jeneratörü olarak da anılmıştır. Oksijen ihtiyacı olanlara oksijen vermek için kullanılan tıbbi yani medikal cihazlardan biridir.

Oksijen jeneratörü yani konsantratör, Havadaki oksijeni ayrıştırır ve %90 - %95’e kadar saflaştırarak hastaya vermeye yarar. Genellikle oksijen, saf su haznesinden geçer.

Havada bulunan oksijen, bir tüp içerisinde saklanır ve hastanını bunu soluması sağlanır.

Oksijen Konsantratörleri, standart olarak doktor tavsiyesi üzerine reçete edilerek alınır. Prize takarak ya da bataryası aracılığıyla şarj edilebilir.

Oksijen Konsantratörü Nasıl Çalışır?

Oksijen jeneratöründen kişinin oksijen alması genellikle bir maske aracılığıyla yapılır. Maske bir hortum ile ana depoya bağlanır. Kişi, ağız ve yüzünü kaplayan maskeyi yerleştirir ve oksijen soluyabilir.

Bu tüpler genellikle basınçlı oksijen barındırırlar ancak çeşitli şekilde de kullanılması mümkündür. Medikal oksijen tüpünün nasıl veya ne şekilde kullanılacağını, tüpün boyutunu ve bilmeniz gereken tüm detayları doktorunuz size en iyi şekilde tarif edecektir.

Oksijen Tedavisi Hangi Tedavilerde Kullanılır?

Oksijen tedavisi, KOAH hastaları ve kronik solunum yetmezliği olan hastalara uygulanmakta olan bir tedavi şeklidir. Her hastanın ve hastalığın durumuna göre oksijen seviyesi ve hangi basınçta olacağı ölçülür ve ona göre bir oksijen verilir.

Hastaların rahat nefes almasına yardımcı olur ve hastalık süreçlerini hafif geçirmelerini sağlar. Hastalara yeterli oksijen verilerek organların tahribatı engellenmeye çalışılmaktadır.

Popüler Makaleler

Sosyal Medya

image